Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής "σκοτώνει" τις τοπικές διαλέκτους

Deasy @ 30.09.2016
Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής 'σκοτώνει' τις τοπικές διαλέκτους

Μια ενδιαφέρουσα προέκταση της επίδρασης που θα έχει η διάδραση με την τεχνολογία στα επόμενα χρόνια, μας δίνει μια νέα μελέτη από την HSBC.

Όπως λοιπόν αναδεικνύει η μελέτη, η αλληλεπίδραση που θα έχουμε στο μέλλον με τους προσωπικούς υπολογιστές και την τεχνολογία γενικότερα θα βασίζεται πολύ περισσότερο στον προφορικό λόγο, παρά στην πληκτρολόγηση. Ήδη, όπως αναφέρει η μελέτη αυτή η εποχή έχει ξεκινήσει με υπηρεσίες, όπως η Siri ή η Cortana (οι προσωπικές βοηθοί της Apple και της Microsoft) αλλά και με άλλα προϊόντα, όπως τα multimedia συστήματα  στο αυτοκίνητο. Και στο μέλλον το φαινόμενο αυτό αναμένεται να γίνει πιο έντονο. Όμως αλληλεπιδρώντας συνέχεια με αυτά τα συστήματα ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια οι τοπικές διάλεκτοι αλλά και οι ιδιαιτερότητες στην εκφορά του λόγου από περιοχή σε περιοχή.

Η μελέτη επικεντρώνεται στην αγγλική γλώσσα, η οποία διακρίνεται για τις πολλές διαλέκτους της και οι συντάκτες της θεωρούν ότι η συνεχής αλληλεπίδραση με «αμερικάνικες φωνές» θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν μέσα στα επόμενα χρόνια οι παραπάνω διάλεκτοι ή έστω κάποιες από αυτές.

Για παράδειγμα δες το παρακάτω βίντεο από τη γνωστή ταινία "Snatch" και πες μας αν κάποιο σύστημα αναγνώρισης φωνής θα μπορούσε να αντιληφθεί τα "αγγλικά" που μιλάει ο Μπραντ Πιτ.

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν λειτουργεί μόνο η διάδρασή μας με την τεχνολογία αλλά και η ίδια η ροπή των ανθρώπων να μιλούν με τον όσο το δυνατό πιο εύκολο τρόπο, χωρίς να κάνουν ταυτόχρονα δύσκολη τη ζωή του ακροατή. Ροπή που δεν παρατηρείται μόνο τώρα αλλά είναι εμφανής στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί πολλά χρόνια πίσω.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτή η «απλοποίηση» ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα να δούμε να αλλάζουν πολλές λέξεις στον προφορικό λόγο, προσθέτοντας μάλιστα μερικά παραδείγματα: η λέξη «Cute» μπορεί να εκφέρεται στο μέλλον «Coot», το "Think" να γίνει "Fink", το "Beauty" να γίνει "Booty" κ.α.

Η μελέτη της HSBC πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του λανσαρίσματος μιας νέας βιομετρικής υπηρεσίας που θα χρησιμοποιεί την ανθρώπινη φωνή ως ένα κλειδί ασφαλείας και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΦΩΝΗΣ,ARTIFICIAL INTELLIGENCE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home