3,2 δισ. άνθρωποι online το 2015

Deasy @ 26.05.2015
3,2 δισ. άνθρωποι online το 2015

Στα 3,2 δισ. εκτιμάται το σύνολο των ανθρώπων που θα είναι online στο τέλος του 2015 από τη νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) που δημοσιεύτηκε σήμερα και στην οποία υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει ότι 2 στους 3 ανθρώπους που είναι συνδεδεμένοι στο Internet αυτοί προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες αγορές, ανατρέποντας την εικόνα σε σχέση με τις αρχές του 21ου αιώνα, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται. Ωστόσο, το κενό που πρέπει να καλυφθεί στις αναπτυσσόμενες αγορές είναι ακόμα πολύ μεγάλο, καθώς μόλις το 1/3 του πληθυσμού τους είναι online. Ακόμα πιο μεγάλο είναι το κενό στις πιο φτωχές αγορές του κόσμου, όπου στο σχεδόν 1 δισ. του πληθυσμού τους, μόλις τα 89 εκατομμύρια έχουν κάποιου είδους σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Κοιτώντας την συνολική εικόνα, από το 2000 έως το 2015 η διείσδυση του Internet σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 7 φορές, φθάνοντας το 43% (από το 6,5%), με τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς του mobile broadband να είναι φανερά ταχύτεροι από το ρυθμό ανάπτυξης του fixed broadband.

Αντίστοιχα, μόνο για την κινητή τηλεφωνία, από τα 738 εκατομμύρια συνδρομές το 2000, στο τέλος του 2015 αυτές υπολογίζονται στα 7 δισ., με την κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G) να αγγίζει το 95% του συνολικού πληθυσμού της γης, ενώ το 69% καλύπτουν τα δίκτυα 3G.

Ενδεικτικό του ψηφιακού χάσματος είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των νοικοκυριών στην Ευρώπη και γενικότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αυτών έχει σύνδεση στο Internet, ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 34% και στις πιο φτωχές περιοχές μόλις στο 7%. Μόνο για το mobile broadband, το ποσοστό διείσδυσης στις ανεπτυγμένες αγορές πλησιάζει το 87%, ενώ στις αναπτυσσόμενες είναι σχεδόν 40 μονάδες κάτω και συγκεκριμένα στο 39,1%.

Τέλος, ένας συγκριτικός πίνακας των ταχυτήτων σύνδεσης στο fixed broadband, που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση είναι ενδεικτικός των τεράστιων διαφορών που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα, όπου η Κορεά εμφανίζεται να έχει τα πρωτεία. Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για την κατάταξη, καθώς ο πίνακας δεν περιλαμβάνει το σύνολο των χωρών. Στον πίνακα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου εμφανίζεται ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού μεγαλύτερο του 15% διαθέτει σύνδεση άνω των 10Mbps (ο πίνακας βασίζεται στις αρχικές ταχύτητες που δίνουν οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,ITU,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home