Ανάγκη το θεσμικό πλαίσιο για άγγελους-επενδυτές των startups

Πρόταση για δημιουργία ομάδας εφοριακών-συμβούλων από το Χάρη Θεοχάρη.

Ανάγκη το θεσμικό πλαίσιο για άγγελους-επενδυτές των startups

Τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίζει φορολογικά τις επενδύσεις που πραγματοποιούν ιδιώτες-επενδυτές σε startups θεωρεί ως ανάγκη ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την αλυσίδα καταστημάτων Public και το EMEAgr. Ο κ. Θεοχάρης δεν απέκλεισε ακόμα και τις φοροαπαλλαγές για τα ποσά που επενδύονται σε startups, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε και τη δημιουργία μίας ομάδας εφοριακών που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, κατευθύνοντας τους στα πρώτα βήματα της λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Θεοχάρης συζήτησε με τα στελέχη των startups για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο και έφυγε από τη συνάντηση έχοντας κρατήσει αρκετές σημειώσεις στο μπλοκάκι του, ιδίως για θέματα που άπτονται με τις συναλλαγές με το εξωτερικό και την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι απαιτείται μία συνολική αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των startups, για τα οποία έδειξε αρκετά ενημερωμένος, ενώ υποστήριξε ότι βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής ελάχιστα πράγματα γίνονται προς την παροχή υποστήριξης σε αυτές τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μειωμένη προκαταβολή φόρου, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έσοδα έως 25.000 ευρώ.

Ένα άλλο θέμα είναι η γραφειοκρατία που υπάρχει γύρω και από τα φορολογικά ζητήματα. Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε σε διάφορα σημεία της συζήτησης ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ενώ ανέφερε ότι ο στόχος είναι εντός του 2014 να έχει ψηφιοποιηθεί και η διαδικασία κατάθεσης των συμβάσεων.

Επίσης, η γενική γραμματεία επιδιώκει την κατάργηση των διπλών στοιχείων και γενικότερα στον περιορισμό της γραφειοκρατίας ιδίως όσον αφορά μία νέα επιχείρηση. Για παράδειγμα, ένα από τα παράπονα εκπροσώπων των startups ήταν η ανάγκη να έχει κάποιος γραφείο προκειμένου να ξεκινήσει μία επιχείρηση, με τον κ. Θεοχάρη να δηλώνει ότι είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται στο πλαίσιο του περιορισμού της γραφειοκρατίας.

 

Εφοριακοί – σύμβουλοι και επιστροφή ΦΠΑ

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται πάντως και μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Θεοχάρης και αφορούσε τη δημιουργία μίας ομάδας εφοριακών που θα αναλάμβαναν να συμβουλεύσουν τα startups για τις πρώτες κινήσεις τους που πρέπει να κάνουν και ύστερα από ένα χρόνο να τις ξαναβλέπουν προκειμένου να γίνεται έλεγχος της προόδου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει υλοποιηθεί σε άλλες χώρες με ενδιαφέροντα αποτελέσματα καθώς μεσοπρόθεσμα έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Παράπονα υπήρξαν και για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ με τον γενικό γραμματέα να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί και να αναφέρει μάλιστα ότι οι υποχρεώσεις προς την αγορά έχουν περιοριστεί πλέον σε επίπεδα κάτω των 600 εκατ. ευρώ, καθώς το τρέχον έτος έχουν δοθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

STARTUPS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home