Facebook places

Τώρα μπορείς να κάνεις tag τον εαυτό σου στο γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεσαι και αντίστοιχα να δεις που βρίσκονται οι φίλοι σου.

Facebook places

Τη νέα υπηρεσία “Facebook places” ανακοίνωσε το δημοφιλές social network, η οποία σου επιτρέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα να κάνεις tag εσένα στο γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή. Βέβαια, η υπηρεσία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για τις ΗΠΑ, ενώ –χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα- αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμη και για τις υπόλοιπες χώρες και περιοχές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας από το Facebook που θα βασίζεται στη γεωγραφική θέση του χρήστη αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό. Το λανσάρισμα έγινε μόλις χθες, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε η υπηρεσία «Facebook places». Τι είναι αυτή η υπηρεσία; Καταρχήν για τη χρήση της θα πρέπει να είσαι κάτοχος ενός smartphone. Σε πρώτη φάση η υπηρεσία είναι ήδη έτοιμη για το iPhone, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αντίστοιχες για τα κινητά με Android αλλά και Blackberry, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές ημερομηνίες για το λανσάρισμα.

Για τη χρήση της υπηρεσίας, θα πρέπει να πας στην επιλογή Places που υπάρχει στη σχετική εφαρμογή του Facebook π.χ. για το iPhone, όπου το κινητό θα σε ρωτήσει αν επιτρέπεις στο Facebook να γνωρίζει τη γεωγραφική θέση σου (αυτό προφανώς είναι δυνατό χάρη είτε στον ενσωματωμένο GPS δέκτη ή στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας). Από τη στιγμή που θα επιλέξεις ναι, τότε μπαίνεις στο περιβάλλον του Places και έχεις τη δυνατότητα να μοιραστείς τη γεωγραφική θέση σου με τους φίλους ή να μάθεις που βρίσκονται εκείνοι, εφόσον χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Επιπλέον, μπορείς να προσθέσεις συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία (πιθανώς με αντίστοιχο τρόπο, όπως στο Foursquare)

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, κάποια δεδομένα θα είναι ανοικτά σε developers εφαρμογών, ώστε να τραβήξουν πληροφορίες από την υπηρεσία, σχετικές με ανθρώπους, τοποθεσίες, γκρουπς κ.α. Ήδη έχουν επιλεγεί εφαρμογές, όπως το Gowalla, το Foursquare, το Booyah και το Yelp που ενσωματώνονται στο “Facebook places”.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις αφορούν θέματα ιδιωτικότητας, στα οποία ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, απάντησε ότι η νέα υπηρεσία δεν αφορά το μοίρασμα της γεωγραφικής θέσης του χρήστη με όλο τον υπόλοιπο κόσμο αλλά στη δυνατότητα του χρήστη να ανακαλύψει μέρη και να τα προτείνει στους φίλους του. Μάλιστα, αν ο χρήστης θέλει να ελέγχει ποιος βλέπει τις πληροφορίες από το Facebook Places θα πρέπει να κάνει τις αντίστοιχες ρυθμίσεις μέσα από το μενού των «privacy settings» του Facebook.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home