Κινηματογραφικές ιστορίες

Κινηματογραφικές ιστορίες

Η ιστορία του πιθανότατα κάποια στιγμή θα γίνει ταινία –αν και είναι ακόμα στα 38 του, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κινήσει το ενδιαφέρον του Χόλυγουντ: γεννήθηκε και μεγάλωσε την εποχή του ψυχρού πολέμου σε μια μικρή πόλη κοντά στο Κίεβο, αρκετά ταλαιπωρημένη ώστε το σχολείο του να μην έχει τουαλέτες και απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή στα 19 του, τρία χρόνια μετά την μετανάστευσή του στην Καλιφόρνια (υπό συνθήκες μάλλον αδιευκρίνιστες).

Τέσσερα χρόνια μετά προσλήφθηκε στη Yahoo όπου εργάστηκε για εννέα χρόνια και το 2007 αγόρασε ένα iPhone, αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί και σχεδίασε μια εφαρμογή για μηνύματα μαζί με έναν πρώην συνάδελφο και φίλο από τη Yahoo, τον Μπράιν Άκτον και την ονόμασε WhatsApp. Το 2014, η Facebook (στην οποία πριν από πέντε χρόνια είχε κάνει αίτηση για δουλειά) αγόρασε την εφαρμογή του έναντι 19 δις δολαρίων –εχτές που η πώληση εγκρίθηκε από την ΕΕ, το ποσό ανέβηκε στα 22 δις (χάρη στην αξία που πήραν από το Φεβρουάριο οι μετοχές της Facebook) και το δικό του μερίδιο έγινε 2 δις.

Λέγεται Τζαν Κουμ και είναι το πιο πρόσφατο μεγάλο (και με 2 δις δολάρια στην τσέπη) μιλάμε για πραγματικά «μεγάλο» success story της Κοιλάδας –σε έναν κόσμο γεμάτο από πετυχημένες ιστορίες (και ακόμα πιο γεμάτο από ιστορίες που δεν κατάφεραν ποτέ να απογειωθούν) η δική του είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και θυμίζει κάπως την πορεία των ροκ σταρ που «paid their dues» πριν φτάσουν να παίξουν στις μεγάλες αρένες μπροστά από χιλιάδες οπαδούς. Αντίθετα με τον άλλο μεγάλο Ρώσο-εβραίο της βιομηχανίας, τον Σεργκέι Μπριν της Google, ο κ. Κουμ χρειάστηκε να ζοριστεί πολύ περισσότερο μέχρι να φτάσει κάπου όμως όταν έφτασε η άνοδός του ήταν πολύ πιο θεαματική. Εξ ου και το αρχικό σχόλιο περί πιθανής ταινίας.

Δεν ξέρω αν φταίει ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα μαζί με τη βιομηχανία της Σίλικον Βάλεϊ όμως περιπτώσεις όπως αυτές του Τζαν Κουμ με συναρπάζουν –και μάλλον δεν είμαι ο μόνος. Ελπίζω ότι το παρελθόν του θα συμβάλλει αποφασιστικά στο πώς θα διαχειριστεί τα 2 του δις αλλά και την πρόσβασή του σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς (παραμένει CEO της WhatsApp και θα γίνει ένας από τους μεγαλοδιευθυντές του Μένλο Παρκ με μισθό ίσο με αυτόν του Μαρκ Ζάκερμπεργκ: ένα δολάριο το χρόνο). Όμως από την άλλη μεριά ακόμα δυσκολεύομαι να συγκρίνω το επίτευγμά του με αυτό του Σεργκέι Μπριν παρά τις όποιες ομοιότητες μεταξύ τους: η Google άλλαξε το Internet όπως το ξέρουμε ενώ το WhatsApp είναι ένα ακόμα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων το οποίο απλώς έπιασε ένα κύμα την ώρα που φούσκωνε –είναι αυτός αρκετός λόγος να βρεθεί κανείς με 2 δις δολάρια στην τσέπη του;

 

WHATSAPP,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home