Anlock: μια ελληνική startup με έμφαση στις εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά

Anlock: μια ελληνική startup με έμφαση στις εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά

Στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Hellas φιλοξενείται εδώ και αρκετούς μήνες η Anlock, ένα ελληνικό startup που έχει ιδιαίτερα δραστήρια διαδρομή στο χώρο των εφαρμογών.

Η ιστορία της Anlock ξεκινάει την 1η Μαρτίου του 2011 όταν η ομάδα των τριών Ελλήνων (δύο προγραμματιστών και ενός γραφίστα) ανεβάζει στο App Store της Apple την πρώτη, εκπαιδευτική εφαρμογή της. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Anlock θα αναπτύξει μια σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών υψηλής ποιότητας, που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 8 ετών, με το συνολικό αριθμό των downloads να πλησιάζει το 1 εκατομμύριο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Καραβίας, μιλώντας στο deasy, καμία από τις συνολικά σχεδόν 60 εφαρμογές, που έχει αναπτύξει η Anlock, δεν έχει αγγίξει τους αριθμούς της πρώτης που ανέβηκε στο App Store, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία που έχει για τους developers εφαρμογών να τοποθετούνται έγκαιρα όταν ανοίγει κάποιο οικοσύστημα.

Έτσι λοιπόν η καθυστέρηση της Anlock να μπει στο οικοσύστημα εφαρμογών του iPad έγινε μάθημα, με αποτέλεσμα όταν άνοιξαν τα καταστήματα εφαρμογών για Windows Phone και Windows 8, η εταιρεία άμεσα παρουσίασε τις εφαρμογές της. Ειδικά για τα Windows 8, η Anlock παρουσίασε την πρώτη, επί πληρωμή, εκπαιδευτική εφαρμογή από «ελληνικά χέρια», ένα μόλις μήνα μετά το λανσάρισμα του καταστήματος εφαρμογών. 

Σήμερα, όπως μας ανέφερε ο Γιώργος, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές που έχει αναπτύξει η Anlock είναι κατά 60% apps για iOS και 40% για Windows και διατίθενται σε 6 γλώσσες. 

 

Η βοήθεια από το Microsoft Innovation Center

Στη διαδρομή της εταιρείας, σημαντική είναι –σύμφωνα με τον Γιώργο- η βοήθεια που έλαβε από το κέντρο καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα. Η εταιρεία φιλοξενείται εδώ και αρκετούς μήνες στο συγκεκριμένο κέντρο, φεύγοντας για πρώτη φορά από το σαλόνι του σπιτιού, που είχε μετατραπεί σε ένα «άτυπο γραφείο». «Η Microsoft δεν μας προσφέρει μόνο ένα χώρο για να φιλοξενηθούμε. Εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, είναι η βοήθεια που λαμβάνουμε, είτε λόγω της πρόσβασης μας σε υψηλή τεχνολογία είτε με τη στήριξη και τις συμβουλές που παίρνουμε καθημερινά από τους ανθρώπους της και βέβαια από τις δυνατότητες δικτύωσης που μας προσφέρει» προσθέτει ο Γιώργος.

Τις απόψεις του Γιώργου επιβεβαίωσε στο deasy ο Φώτης Δραγανίδης, Γενικός Διευθυντής του κέντρου, από τον οποίο ζητήσαμε μια σχετική δήλωση. «Το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft από την ίδρυση του το 2008, υποστηρίζει τα ελληνικά startups έμπρακτα με τη φιλοξενία τους στους χώρους του, τη δωρεά λογισμικού μέσω του bizspark, την παροχή επιχειρηματικών και τεχνικών συμβουλών και τη δικτύωση με επενδυτικά funds. Η επιτυχία startups όπως η anlock μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και επιβεβαιώνει την απόφαση μας να ενισχύουμε δράσεις που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και προωθούν την ανάπτυξη. Απώτερος σκοπός μας είναι  να προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε αυτούς που τη χρειάζονται έτσι ώστε να  αναδείξουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες και να δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγανίδης.

 

Πόσο μικρός είναι ο κόσμος (στο Internet)

Το ενδιαφέρον και η εμπλοκή της Anlock με τις εκπαιδευτικές εφαρμογές έχει πάρει και μια ακόμα διάσταση τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία έχει ενεργή εμπλοκή με το φορέα Moms with Apps, μια πρωτοβουλία που θα λέγαμε ότι ξεκίνησε ερασιτεχνικά στις ΗΠΑ και πλέον παίζει παρεμβατικό ρόλο στο χώρο των εφαρμογών που απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας. Όπως μας εξήγησε ο Γιώργος, η πρωτοβουλία Moms with Apps ξεκίνησε από την ανάγκη κάποιων developers να δημιουργήσουν ένα «σύνδεσμο», ώστε να προωθήσουν τις δικές τους εφαρμογές. Στη διαδρομή η πρωτοβουλία μεγάλωσε (τώρα απαριθμεί περίπου 1.500 developers από όλο τον κόσμο) και σταδιακά άρχισε να παίζει ενεργό ρόλο στην δημιουργία των standards εκπαιδευτικών εφαρμογών ως προς το περιεχόμενο και τους κανόνες ιδιωτικότητας που πρέπει να τηρούν. Μάλιστα, συνεργάζεται πλέον με την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή των ΗΠΑ (FTC) για τη διαμόρφωση του COPPA (Children's Online Privacy Protection Act), του επίσημου δηλαδή νομικού πλαισίου που πρέπει να τηρείται στο online περιεχόμενο που απευθύνεται σε ανήλικα παιδιά.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η ομάδα της Anlock συμμετέχουν σε μια ακόμα διεθνή πρωτοβουλία, το App Friday, που αριθμεί περισσότερους από 1000 developers παγκοσμίως. Μέσα από το site του App Friday, κάθε Παρασκευή οι άνθρωποί του επιλέγουν συλλογικά 20 εκπαιδευτικές εφαρμογές που τις προσφέρουν σε μειωμένη τιμή για 24 ώρες μέσα από το App Store της Apple. Και για τις δύο εμπειρίες ο Γιώργος δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος. «Είναι μια ακόμη περίπτωση που δείχνει πόσο μικρός είναι ο κόσμος στο χώρο του Internet αλλά και τα σημαντικά πράγματα που μπορείς να πετύχεις αφιερώνοντας ελεύθερο χρόνο σε κάτι μεγαλύτερο από τα στενά όρια της δουλειάς σου» τονίζει, κλείνοντας την αναφορά μας σ’ αυτές τις δύο πρωτοβουλίες.

Όσο για το μέλλον; Όπως σημειώνει ο Γιώργος, αυτό –τουλάχιστον άμεσα- θα τους βρει να παραμένουν στο χώρο των εκπαιδευτικών εφαρμογών, όπου θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν νέα προϊόντα αλλά και να βελτιώνουν τα ήδη διαθέσιμα.

STARTUPS,ANLOCK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home