Τι αλλάζει αύριο στις τηλεοράσεις μας

Οδηγίες χρήσεως

Τι αλλάζει αύριο στις τηλεοράσεις μας

Δεν ξέρουμε αν παρακολουθείς τηλεόραση αλλά αν δεν θες από αύριο να βλέπεις μαύρα στα κανάλια της θα πρέπει να προχωρήσεις σε επανασυντονισμό της συσκευής σου (τηλεόρασης ή ψηφιακού αποκωδικοποιητή).

Όπως αναφέραμε και πριν από 2-3 μέρες, την 1η Αυγούστου 2014 ολοκληρώνεται η μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης για τις περιοχές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας αλλά και των δυτικών ακτών των Κυκλάδων, περιοχές στις οποίες βρίσκονται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές. Με απλά λόγια:

 

 

Αναλογικό σήμα από Πάρνηθα

Οι κάτοικοι που μέχρι τώρα συνεχίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση λαμβάνοντας αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από την Πάρνηθα θα πρέπει να μεταβούν άμεσα στην ψηφιακή εποχή πολύ απλά επειδή η εκπομπή του αναλογικού σήματος διακόπτεται οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης, θα πρέπει να προμηθευτούν τον σχετικό αποκωδικοποιητή και να τον συνδέσουν στην τηλεόραση τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των καναλιών τους.

 

Αλλαγή στις υπάρχουσες ψηφιακές συχνότητες

Το αυριανό switch off, όμως, επηρεάζει και όσους βλέπουν ήδη ψηφιακά. Ο λόγος είναι ότι τα τηλεοπτικά κανάλια από τη Digea και τη ΝΕΡΙΤ μετακινούνται στις οριστικές συχνότητες τους, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές στις οποίες έχουμε συντονίσει ήδη τις τηλεοράσεις μας.

Η παύση του αναλογικού σήματος είναι προγραμματισμένη για τις 2 π.μ. και αυτό που πρέπει να κάνουν αύριο το πρωί οι συγκεκριμένοι τηλεθεατές είναι να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους. Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:

(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του

(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).

(3α) να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη

(3β) είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.

(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ

(6) Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία-μία τις συχνότητες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση των καναλιών της Digea, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι 38, 45, 49, 50, 52 και 54 για τους περιφερειακούς σταθμούς.

 

Συχνές ερωτήσεις

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος τηλεθεατής είναι ότι έχει αποθηκεύσει δύο και περισσότερες φορές τα κανάλια, κάτι που μπορεί να συμβεί αν εξυπηρετείται από περισσότερα του ενός δίκτυα και ο δέκτης αποθήκευσε όλες τις συχνότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει χειροκίνητα τις συχνότητες που δεν χρειάζεται, αφού πρώτα δει ποιο κέντρο εκπομπής τον εξυπηρετεί καλύτερα και σημειώσει τις αντίστοιχες συχνότητες.

Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής βλέπει μαύρη οθόνη αλλά εμφανίζεται το όνομα του καναλιού, τότε ο δέκτης (τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητής) έχει αποθηκεύσει τη μεταβατική συχνότητα και όχι τη νέα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει όλα τα κανάλια και να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών. Μπορεί επίσης να επιλέξει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών.

Αν οι τηλεθεατές ακολουθήσουν τις οδηγίες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η ανησυχία είναι για ένα μικρό ποσοστό αποκωδικοποιητών (3% - 5%) που ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα στον επανασυντονισμό.

Γενικότερα, πάντως, αναμένεται να υπάρχουν ελάχιστα προβλήματα καθώς η πλειοψηφία των τηλεθεατών της Αττικής έχει ήδη κάνει τη μετάβαση και ο επανασυντονισμός των καναλιών δεν είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη ή χρονοβόρα διαδικασία.

 

Υπόλοιπη Ελλάδα

Η Αττική και οι γύρω περιοχές είναι το δεύτερο κομμάτι της χώρας όπου έχουμε πλήρη διακοπή του τηλεοπτικού σήματος. Είχε προηγηθεί στις 27 Ιουνίου η Πελοπόννησος. Το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

-       5 Σεπτεμβρίου 2014 η βόρεια Ελλάδα (ανατολική Ελλάδα, Θράκη και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου)

-       3 Οκτωβρίου 2014 η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα

-       17 Οκτωβρίου 2014 η κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα

-       24 Οκτωβρίου 2014 οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας που εξυπηρετούνται από τον πομπό στο όρος Αίνος

-       21 Νοεμβρίου 2014 οι περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας που εξυπηρετούνται από τον πομπό στα Ακαρνανικά Όρη και

-       19 Δεκεμβρίου 2014 η νοτιοανατολική Ελλάδα (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Σάμος)

Καλή τηλεθέαση λοιπόν…

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,DIGEA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home