Το επιχειρηματικό πνεύμα επιστρέφει

Υποστηριζόμενη από προγράμματα όπως το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, η δυναμική για οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αυξάνει.

Jimmy Αθανασόπουλος @ 19.02.2013
Το επιχειρηματικό πνεύμα επιστρέφει

Τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί μία πρόκληση, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πολλές οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες. Για τους επιχειρηματίες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εχθρική, καθώς η πρόκληση για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων πλησίασε το ακατόρθωτο.

Η πρόσβαση σε κεφάλαια για νέες επιχειρήσεις παραμένει ένα πρόβλημα. Τουλάχιστον εννέα στους δέκα Έλληνες ερωτηθέντες σε πρόσφατη έρευνα της ΕΕ, δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση λόγω της έλλειψης διαθέσιμης υποστήριξης. Επιπλέον, μια έκθεση της Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας κατατάσσει την Ελλάδα στην 83η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα, ακολουθώντας το Καζακστάν, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα.

Σε μια χώρα όπου οι εγχώριες Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού, η σημασία της συμβολής των επιχειρηματιών για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Μια σειρά από εξέχοντες ηγέτες από την Ελληνική παγκόσμια διασπορά το αναγνώρισε και το 2012 ίδρυσε την Ελληνική Πρωτοβουλία, μια μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση. Με επίκεντρο την εργασιακή απασχόληση και τη φιλανθρωπία, η πρωτοβουλία ίδρυσε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το Νοέμβριο, προσφέροντας σε Έλληνες επιχειρηματίες την ευκαιρία να λάβουν χρηματοδότηση μέχρι € 500.000 για ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, καθώς και πλήρη καθοδήγηση και παροχή συμβουλών.

Το βραβείο ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι οι τοπικές επιχειρήσεις αποτελούν το κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την παροχή των τόσο αναγκαίων θέσεων εργασίας. Ο όμιλος Libra και η Jalouise Pty Ltd έχουν δεσμευτεί για € 5 εκατομμύρια και $ 500.000 αντίστοιχα για το βραβείο που θα χρηματοδοτήσει την εκκίνηση των επιχειρήσεων, με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα παραμένει ένα λίκνο δημιουργικότητας και ότι ένα ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των πολιτών της χώρας, παρά τις πρόσφατες δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ο όμιλος Libra θα παρέχει εξαίρετους τεχνοκράτες ως μέντορες και μια σειρά από υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης σε κάθε μία από τις νικήτριες επιχειρήσεις.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής υποστηρίζει σθεναρά αυτή την πεποίθηση και από την εξέτασή τους, είναι σαφές ότι το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη βούλησης ή καινοτόμων ιδεών. Οι προτάσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την πραγματικά καινοτόμο φύση του ελληνικού λαού, ενώ επίσης σχετίζονται με διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τον τουρισμό στη γεωργία, την ανάπτυξη λογισμικού, τις εναλλακτικές κατασκευές κ.ά.

Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, 16 τοις εκατό των Ελλήνων σχετίζονται σε κάποια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Επιπλέον, 14 τοις εκατό των ενηλίκων Ελλήνων έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση ή λαμβάνουν μέτρα για να ξεκινήσουν μία, αριθμός υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ του 12 τοις εκατό [Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία 2010-2011].

Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτή την προθυμία των Ελλήνων να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις, παρέχοντας την αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς επίσης  και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών που έχουν βιώσει την οικονομική δυσπραγία και έχουν αποθαρρυνθεί. Μέσα από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας θέλουμε να προσφέρουμε στους επιχειρηματίες την ευκαιρία να μετατρέψουν τελικά την επιχειρηματική τους ιδέα σε πραγματικότητα και να τους δοθεί η δυνατότητα να παρέχουν απασχόληση στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας στους συμπατριώτες τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση πρέπει να υποβάλουν ένα περίγραμμα του επιχειρηματικού τους σχεδίου μέσω της ιστοσελίδας του βραβείου - www.hellenicaward.com. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2013. Οι κριτική επιτροπή ψάχνει για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που έχουν να επιδείξουν καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, οικονομική πειθαρχία και βιωσιμότητα. Η νικήτρια ιδέα ή ιδέες θα δείξουν μια σαφή πορεία προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και θα τονίζουν την οικονομική πειθαρχία των επιχειρήσεων τους.

Επιλέξιμοι υποψήφιοι είναι:

• Οι ιδιώτες που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, ανεξαρτήτως από την προηγούμενή τους εμπορική εμπειρία.

• Ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν ακόμη να θεωρηθούν ως μια εμπορική εταιρεία.

• Υφιστάμενες ιδιωτικές εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν μία τελείως νέα ιδέα που δεν είναι ένα άμεσο παράγωγο της δραστηριότητας του πυρήνα της υφιστάμενης εταιρείας και ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τους υπάρχοντες πόρους της εταιρείας.

 

O Jimmy Αθανασόπουλος είναι διευθυντής στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home