Το εργαλείο από Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη

Το εργαλείο από Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη

Μια ακόμη ωραία ιδέα κυκλοφορεί εκεί έξω, σε public beta, το noowit και πολλοί έχουν γράψει για αυτό ήδη, αλλά μία ακόμη φορά αξίζει, για ένα καλό παράδειγμα. Είναι ένας ακόμη news aggregator, όπου σε διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο, ξεπέρασε τους 5.000 χρήστες (καλή αρχή). Οι ιδρυτές του εκπροσωπούν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (τα παιδιά είναι από Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη), συνεργάστηκαν και σήμερα ανοίγονται στον κόσμο. Μας λένε, ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση από ελληνικά funds (ωχ, ένας ακόμη παραπονούμενος). Οπως γράφει σχετικό άρθρο όμως, προσπέρασαν την απογοήτευσή τους, και συνέχισαν να αυτοχρηματοδοτούν το "Nοοwit". Εστίασαν περισσότερο στο προϊόν τους, για να το βελτιώσουν – μου αρέσει αυτό το attitude ...είναι συμπεριφορά νικητών, όχι παθητικών ανθρώπων.

Η ομάδα, που δεν τους γνωρίζω, μου ζήτησαν μέσω twitter να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα και να τους δώσω feedback. Πριν το κάνω σε συνέχειες (τους το χρωστάω ως «πελάτης», αφού μου δίνουν βήμα στο beta testing τους), έψαξα στο internet και είδα τα σχόλια που δημοσίευσαν κι άλλοι χρήστες και την κριτική τους (όπως αυτό στο searchenginejournal) ...βλέπετε, αυτή είναι η μαγεία των κοινοτήτων του internet, η δύναμη του web-crowd βρε παιδί μου….

Χρησιμοποιώ χρόνια τώρα τo Flipboard και μέχρις πρότινος και το Zite και μπορώ να πω ότι έχω αρκετά ‘bias’ / συνήθειες αλλά και καλή αντίληψη των επιθυμιών ενός χρήστη από τα news feed aggregators. Καταρχήν το Noowit δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε αισθητική, ευκολία και ταχύτητα. Το δοκιμάζω μόλις 5-6 εβδομάδες και (το πιο σημαντικό) αρχίζω να βλέπω, πως «μαθαίνει» τις επιλογές μου και το content που μου μαζεύει είναι κατά 90% κοντά σε αυτό που θα ήθελα. Είναι η πρώτη, νομίζω (συγχωρήστε μου πιθανό λάθος αν υπάρχει κι άλλη Ελληνική και δεν το ξέρω), HTLML5 web εφαρμογή που κρατά τη διάταξη περιοδικού σε κάθε μία από τις οθόνες που χρησιμοποιώ. Το άνοιξα και στο laptop μου και σε ταμπλέτα. Επίσης, δεν του λείπει η υπηρεσία διαμόρφωσης του δικού σου content, σαν τα υπόλοιπα γνωστά branded magazine, για να το νιώθεις ακόμη πιο δικό σου. Μπράβο επίσης στα παιδιά, που σκέφτηκαν, να δώσουν την υπηρεσία-δυνατότητα στους χρήστες του Google Reader, να μεταφέρουν με ένα μόνο κλικ τα feeds και τις κατηγορίες τους στο «DISCOVER», το εξατομικευμένο περιοδικό / reader του noowit.

Το ερώτημα βεβαίως είναι, αν χωράει ακόμη ένα τέτοιο προϊόν στην παγκόσμια αγορά. Δεν είμαι ο κατάλληλος να το απαντήσω, αλλά γιατί όχι; Πληθώρα επιλογών έχουμε, αλλά επειδή όλοι είναι στα όρια της ομοιότητας (parity), όποιος θα δυναμώνει τη βάση πελατών-χρηστών, όποιος θα δίνει μοντέλο ανταγωνιστικών υπηρεσιών και θα δουλεύει για την ανάπτυξη της πλατφόρμας με νέες διασυνδέσεις και με νέα features....θα ωφεληθεί. The sky is the limit, κατά το ελληνικότερον!

Μου αρέσει, περισσότερο απ’όλα όμως, που Ελληνόπουλα παλεύουν σε μία διαμορφωμένη σχεδόν αγορά, να διαφοροποιηθούν και να προσφέρουν καλύτερη ανταγωνιστική εμπειρία. Μου αρέσει που δεν τους σταμάτησε το fund-friends σύστημα και συνέχισαν να αγωνίζονται. Εντάξει, θα μου πείτε, για πόσο, πότε, που... Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν, αλλά τους το εύχομαι από καρδιάς για την προσπάθεια και το ταξίδι της ομάδας τους. Εως τότε, εγώ θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ και θα τους ενημερώνω για κάθε πιθανή περιοχή βελτίωσης. Οπως θα έκανα σε καθένα και κάθε ομάδα που μας κάνει περήφανους ...σε μία χώρα που σταμάτησε... χρόναι πριν.

Stay tuned ...και (ως γνωστόν) ο θεός βοηθός!

NOOWIT,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home