Στο TEDx AUEB είπα όσα δεν συζητώνται δημόσια

Στο TEDx AUEB είπα όσα δεν συζητώνται δημόσια

Listening is not simply hearing the words that are spoken. Listening is understanding why the words were spoken” λέει ο μοναδικός Simon Sinek και ελπίζω αυτό να έγινε με τα νέα παιδιά που πήραν μέρος στο TEDx AUEB τον Μάρτιο 2014. Γιατί το γράφω τώρα το άρθρο; Γιατί βλέπω πόσο σημαντικό και αναζωογονητικό είναι πια για κάποια νέα παιδιά, που στήνουν διοργανώσεις TEDx στα πανεπιστήμια. Πόσο διαφορετικό είναι να το κάνουν μέσα σε κλειστά ιδρύματα ή εχθρικά προς τις νέες ιδέες. Τέλος, γιατί στο TEDx AUEB είπα ορισμένα πράγματα, που δεν συζητώνται από κανένα κόμμα, καμμία οργάνωση, κανένα φορέα στη χώρα. Μη φοβάστε, «δεν την ψώνισα», αλλά έχω μεγάλη ανάγκη η χώρα μου να συζητά προς το μέλλον και όχι να αναμασά το παρελθόν.

Αυτή είναι η παρουσίασή μου στο slideshare και παρακαλώ όσους μπορούν και θέλουν, να τη μοιραστούν στις συντροφιές τους και με φίλους τους, αντί να σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα του παρελθόντος και τα αδιέξοδά μας.

 

Σε σύνοψη: είπα στα νέα παιδιά, πως ότι βλέπουν γύρω τους φτιάχτηκε πριν 30 χρόνια και πρέπει να το αλλάξουν, σχηματίζοντας κοινότητες και αλλάζοντας το διάλογό μας. Χωρίς παθητική θέαση, για να γίνουν σαν κι εμάς, αλλά με ενεργό ρόλο και δράσεις. Τους ειπα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας μας, οι συνεργατικές δουλειές, οι νέες ιδέες θα γίνουν μόνο από αυτούς, και γι αυτό πρέπει να χτυπούν πόρτα-πόρτα στα «παλιά μυαλά» για να τους πωλούν τις ικανότητες και τις ιδέες τους σαν πρεσβευτές της αλλαγής. Τους είπα ότι οι ευκαιρίες που έρχονται από την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι τεράστιες, αλλά δεν αντιμετωπίζονται στο Μπουρνάζι, τα clubάκια και τα νησιά με χαρτζιλικωμένες διακοπές ...παρά με συνεχή δουλειά, και προσπάθεια. Πρέπει οι νέοι να αλλάξουν ρόλο και στάση στη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα –εδώ θα ήθελα να εστιάσουμε– έρχονται νέες αγορές και εν δυνάμει νέες θέσεις εργασίας, που θα κατακτηθούν από αυτούς που είναι ανήσυχα πνεύματα και όχι «γερασμένοι-νέοι». Ενδεικτικά στην Ευρώπη (η Ελλάδα είναι ...ακόμη μέλος) σχεδιάζονται προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα νέων αγορών:

- 500.000 θέσεις εργασίας σε σύγχρονες μορφές Γεωργίας και έμφαση στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Ελλάδα)

- 720.000 θέσεις εργασίας στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) με ιδιαίτερη στόχευση στις γυναίκες (Ευρώπη)

- 265.000 Ευρωπαϊκές πατέντες που είναι εν δυνάμει προϊόντα και υπηρεσίες προς εμπορική χρήση (δυστυχώς στο 2013 ούτε μία από Ελληνικό πανεπιστήμιο)

- 6,7 δις smartphones παγκόσμια που σημαίνει, ότι η ψηφιακή οικονομία θα επεκταθεί και στις υπηρεσίες υγείας, εξυπηρέτησης πολιτών, παιδείας κλπ. (Παγκόσμια)

- 2,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στη θάλασσα όπως για μαρίνες, θαλάσσιο θεματικό τουρισμό, φυτικά καλλυντικά (Ευρώπη)

- 10,5 δις αγορά μόνο τα βιοκαλλυντικά θάλασσας μιας και η χημική καλλυντική βιομηχανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον τα κόστη (Ευρώπη)

- 5,8 δις σε υποδομές ενέργειας (Ευρώπη, μεγάλο μέρος τους στην Ελλάδα)

- 1,6 τρις σε υπηρεσίες έξυπνων πόλεων (Παγκόσμια)

Αυτά τα στοιχεία που θα βρείτε στα infosites της ΕΕ, σε επίσημες ομιλίες και διακοινώσεις Ευρωπαίων Επιτρόπων κλπ. Ολα τα στοιχεία δείχνουν το δομικό, βαθύ πρόβλημά μας : αποκτήσαμε τις ικανότητές μας πολύ καιρό πριν, παραμειναμε στα ίδια, σταματήσαμε να ψάχνουμε και τώρα ακούμε θετικά νέα (όπως τα παραπάνω) χωρίς σχέδιο και πρακτικές λύσεις για το καλό των επόμενων γενιών, των παιδιών μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός που να λέει κάτι σχετικό. Σιωπή, τσιτάτα, όλοι ασχολούνται με το πόσα λεφτά μπορούν να δώσουν (σε παθητικούς «άρρωστους»). Νέοι, παλιοί, δημοκράτες και μη, περιμένουν από κάποια μαγική πηγή ..λεφτά! Και δεν περιμένω αυτόν τον πολιτικό να μας τα πει, για να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, αλλά για να αρχίσει να εργάζεται με τις κοινότητες προς το μέλλον και να συμπαρασύρει δημιουργικά μυαλά προς τα εκεί.

Τέλος πάντων, ποιός ξέρει, ίσως μείνουμε για πάντα εκεί (αργοπεθαίνοντας / νομίζοντας ότι θα γλυτώσουμε), αλλά έχω μια μεγάλη ελπίδα για τα νέα παιδιά – για την ακρίβεια είναι το τελευταίο αποκούμπι ελπίδας μου. Ευχαριστώ TEDxAUEB.

Stay tuned ...και ο θεός βοηθός!

TEDxAUEB,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,STARTUPS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home