Internet of Everything… θα έχει πλάκα!

Internet of Everything… θα έχει πλάκα!

Χάρη στο Internet of Everything (IoE) η επόμενη δεκαετία θα είναι “παιχνιδιάρα”. Δείτε ένα μικρό παράδειγμα: ο Will.i.am των Black Eyed Peas όχι μόνο παραδέχεται ότι είναι tech geek, αλλά εκτός από μουσικός, παραγωγός, φιλάνθρωπος είναι πια ο Director Creative Innovation της Intel! Τι λέτε; Αυτός λέει “Everywhere we go in the world, the things that we come across aren’t intelligent. Like this wall that I’m looking at, it’s just separating the room from the other side. In actuality, that wall should be intelligent.” Και συνεχίζει “The next 10 years [will be] nuts.” Δεν θα μπορούσα να μην συμφωνήσω!! .

Οι μεγάλες εταιρίες ICT ορίζουν το IoE σαν το ‘χώρο’ που θα ενώσει μαζί ανθρώπους, διαδικασίες, data και αντικείμενα για να ενωθούν όλα σε συνδέσεις που θα φέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, για να δημιoυργηθούν νέες ικανότητες και πλουσιότερες εμπειρίες για τις οικονομίες, τους πολίτες και τις χώρες. Ας τα δούμε ένα, προς ένα.

Άνθρωποι – μέχρι σήμερα συνδέονταν στο internet μέσων των smartphones, tablets, laptops, και των PCs. Οσο η τεχνολογία θα προχωρά, ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεόμαστε θα γίνει πιο προσωποποιημένος, “σπασμένος” για ομάδες και βγαλμένος απο κοινότητες που δημιουργούν. Για παράδειγμα το χάπι Proteus pill, που εγκρίθηκε από τον FDA των ΗΠΑ στο 2012, είναι ένας σένσορας που τον καταπίνει ο άνθρωπος και επιτρέπει στον γιατρό να ξέρει πότε παίρνουμε ή πότε παραμελούμε τα φάρμακα της ιατρικής αγωγής μας. Στο πολύ κοντινό μέλλον τα ‘ingestible pills’ θα μπορούν να μετρούν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία μας μέσω των δικτύων επικοινωνίας. Και επειδή οι σένσορες γίνονται στο μέγεθος κόκκου αλατιού, μην απορήσετε αν συνδέονται με το IoE τα ρούχα μας, ή ακόμη και οι κολώνιες μας. Η Gartner συμφωνεί σε αυτό με το report της “The Internet of Everything, Innovation Will Transform Business” και φωτογραφίζει ζωτικές λειτουργίες για το ευ ζην του ανθρώπου

 Data – οι άνθρωποι, τα smartphones και οι αισθητήρες ήδη παράγουν περισσότερα δεδομένα από όσα μπορούμε να διαχειριστούμε. Το 2016 εκτιμάται ότι 1.3 zettabytes(!) δεδομένων θα διακινούνται στο IoE και θα μετατρέπονται σε γνώση, ώστε οι άνθρωποι να βρίσκουν ευκολότερα know-how και να αποφασίζουν. Μιλούμε για τη μετάβαση από “dumb” data στα “έξυπνα” δεδομένα-πληροφορίες προς επεξεργασία και άμεση λήψη αποφάσεων. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν τα τραπεζικά ATM έχουν κάμερες με μηχανισμό αναγνώρισης προσώπων που θα συνδέονται για λόγους ασφαλείας με τους φορείς αντιμετώπισης του εγκλήματος. Μόλις γίνει η ταυτοποίηση προσώπου του πιθανού εγκληματία μπλοκάρεται η κλεμένη κάρτα, η πόρτα και έχει κληθεί η αστυνομία σε δευτερόλεπτα. Τόσο πρακτικές εφαρμογές!

Αντικείμενα – όπως έξυπνοι αισθητήρες ηλεκτρονικές συσκευές, μηχανές παραγωγής είναι έτοιμα να γίνουν ‘context-aware’ υποδεχόμενα και επεξεργαζόμενα δεδομένα και εντολές και θα βοηθούν ανθρώπους, εταιρίες και μηχανές να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις λόγω των προηγούμενων ιστορικών περιστατικών, που θα είναι αποθηκευμένα. Επιπλέον αντικείμενα στο φαγητό, τις συσκευασίες, τα υλικά κατασκευών, υλικα΄επιφανειών, ανταλλακτικά μηχανών μπορούν να συνδεθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να εκλογικεύσουν τα κόστη για όλους.

Διαδικασίες – Στο IoE οι διαδικασίες παίζουν ένα κυρίαρχο ρόλο, είναι δηλαδή τα σενάρια που ο άνθρωπος έχει βάλει να ‘τρέχουν’ και με τα οποία διαχειρίζονται οι πληροφορίες και συνδέονται οι άνθρωποι τα data και τα αντικείμενα. Η σωστή πληροφορία, πηγαίνει στο σωστό μέρος και χρόνο, προγραμματισμένη να οδηγήσει σε μία βέλτιση λειτουργία και να εξυπηρετήσει εργοστάσια, κοινότητες ανθρώπων/πολίτες ή πληροφόρηση. Απλό παράδειγμα: η κίνηση στην πόλη, από αφημένο στην τύχη του που είναι σήμερα, γίνεται προγραμματισμένο έξυπνο σύστημα εντολών, που απελευθερώνει τα “εγκλωβισμένα” οχήματα και τις πόλεις.

Θα είναι “παιχνιδιάρικη” δεκαετία. Σημειώνω ότι δεν με πληρώνει ...ο Big Brother, ούτε κάποια στοά συνομωσίας, απλά συνοψίζω τι έρχεται από αυτά που ...ήδη υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Αλλωστε η τεχνολογία, όπως και κάθε άλλο πράγμα, μόνο στα χέρια των ακατάλληλων ανθρώπων μπορεί να γίνει πρόβλημα...

 

Stay tuned και θα δούμε τι θα γίνει τελικά,

Τάσος

INTERNET OF THINGS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home