Ιστορίες από την ...Καταλωνία

Ιστορίες από την ...Καταλωνία

Το Mobile World Congress είναι μία καλή αφορμή για να ξανακάνει την εμφάνιση της η στήλη μετά από αρκετούς μήνες απουσίας. Οι λόγοι δεν έχουν σημασία, αλλά ένας ...νομάς -έστω και ψηφιακός- έχει το δικαίωμα της εξαφάνισης.

Το MWC είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας και γι’ αυτό το λόγο είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθήσει όλα όσα γίνονται. Και επιπλέον είναι πρακτικά αδύνατα να τα γράψεις όλα όσα έχεις δει και ακούσει. Το καλό είναι πως σου δίνει πολλή τροφή για σκέψη. Προσωπικά, ήταν αρκετά εκείνα τα θέματα που μου έκαναν εντύπωση και δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε.

Για παράδειγμα, είδαμε φορητό φορτιστή με fuel cell. Κατασκευαστής μία σουηδική εταιρεία, ονόματι myFC. Η τιμή είναι υψηλή: 200 ευρώ για τη συσκευή και 10 ευρώ η τριάδα με τα ανταλλακτικά που προσφέρουν μία χρήση το κάθε κυτίο. Αλλά είναι μία από τις πρώτες προτάσεις για τη λύση του σημαντικότερου προβλήματος που υπάρχει στην αγορά των φορητών ηλεκτρονικών: η αντοχή της μπαταρίας. Όποιος το λύσει, θα κυριαρχήσει.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, αισθάνθηκα ότι επέστρεψα στην προ smartphones εποχή όταν η “μάχη” ήταν για θέματα όπως η ανάλυση της κάμερας και τα χρώματα. Στη συνέντευξη Τύπου της HTC, ο διευθύνων σύμβουλος Πίτερ Τσου μιλούσε περί τα 20 λεπτά για τις φοβερές δυνατότητες της κάμερας των One συσκευών. Και αργότερα “μάλωνε” με τον ομόλογο του στη Nokia, Στέφεν Έλοπ για την ποιότητα της κάμερας. Η Nokia είχε προλάβει να ανακοινώσει το Pure 808 με κάμερα στα 41 megapixels! Και εμείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αν τελικώς μετράει το μέγεθος ή όχι...

Τελικά, η Google έχει πέραση. Πολύ απλά, γιατί μόνο στην ομιλία του Έρικ Σμιντ, του προέδρου της Google, χρειάστηκε να περιμένουμε στην ουρά για κανένα 20λεπτο για να μπούμε όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. Άλλο που δεν γέμισε τελικά το auditorium και στον εξώστη υπήρχαν θέσεις έστω και λίγες. Παρεπιμπτόντως, ακόμη δεν κατάλαβα γιατί στο keynote της Google έκοψαν το WiFi. Είπαν ότι αυτό έγινε για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα demos, αλλά πρακτικά αυτά κάλυψαν μόλις τα πρώτα δέκα λεπτά της ομιλίας. Και δεν ήταν και κάτι πραγματικά φοβερό για να είμαι ειλικρινής.

Γενικώς, το WiFi ήταν κάτι καλό μέσα στο MWC, όπου όλοι έκαναν tweets διαρκώς, ανέβαζαν φωτογραφίες στο Facebook και έκαναν check-in στο Foursquare.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι εταιρείες που είναι στη Βαρκελώνη αλλά δεν είναι μέσα στην έκθεση. Για παράδειγμα, η Acer διαφήμιζε το νέο ultrabook της, το Aspire S3 μέσα στους χώρους της έκθεσης, ενώ τα παιδιά που έλεγχαν τις κάρτες εισόδου φορούσαν μπουφάν με το λογότυπο της ταϊβανέζικης εταιρείας. Περίπτερο, όμως, δεν είχε. Για να είμαι ακριβής, είχε κλείσει χώρο στο Hall με τις σουίτες και εκεί πραγματοποιείτο συγκεκριμένα ραντεβού.

Η έτερη εταιρεία που έκανε αίσθηση αλλά χωρίς περίπτερο ήταν η -επίσης από την Ταϊβάν- Asus. Η συνέντευξη Τύπου έγινε εκτός της έκθεσης σε ένα ξενοδοχείο όπου πρακτικά λειτουργούσε ως περίπτερο και βρισκόταν πλησίον της Fira de Barcelona. Το Padfone είναι εντυπωσιακό μεν και το concept ενός smartphone που μπαίνει μέσα σε ένα tablet και πρακτικά έχεις και τις δύο συσκευές είναι πολύ ενδιαφέρον. Και γενικότερα η Asus έχει ενδιαφέροντα προϊόντα. Απλώς, στην Ελλάδα ακόμη δεν τα έχουμε δει να είναι ευρέως διαθέσιμα και να υπάρχει γενικώς ενημέρωση γι’ αυτά. Αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Έχουν ακόμη δρόμο όσον αφορά στο μάρκετινγκ.

Εντύπωση, αρνητική όμως, μου προκάλεσε η ΖΤΕ. Πολλά νέα smartphones και tablets μεν, αλλά η συλλογή πληροφοριών δεν ήταν και τόσο εύκολη. Συνέντευξη Τύπου έγινε μεν, αλλά ενημέρωση δεν έλαβε και πολύς κόσμος. Press kit δεν υπήρχε την επόμενη ημέρα και γενικώς τα προϊόντα έδειχναν ότι ναι μεν έχουν κάνει βήματα, αλλά προς το παρόν οι χαμηλές τιμές είναι το ατού τους.

Έκανα πολύ μεγάλη αναφορά στις συσκευές, όταν το μεγάλο ζητούμενο από το MWC δεν είναι οι συσκευές, αλλά οι υπηρεσίες. Έχουμε γράψει στο deasy.gr τόσο για τη γκρίνια όσον αφορά στους ρυθμιστές όσο και για την προσπάθεια αντιμετώπισης των over the top players, όπως είναι το WhatsApp και το Skype, αλλά και η Google με την Apple. Οι δύο τελευταίες δεν αναφέρονται μεν, αλλά υπονοούνται δε. Το θέμα χρήζει μεγάλης προσοχής και θα δείτε ότι θα σηκωθεί ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Οι πάροχοι λένε ότι αυτοί φτιάχνουν τις υποδομές που χρησιμοποιούν οι “άλλοι” χωρίς να πληρώνουν κάποιο τέλος, ενώ οι “άλλοι” τονίζουν ότι φτιάχνουν έξυπνες εφαρμογές που αξιοποιούν τις υποδομές των πρώτων. Μοιάζει με το γνωστό δίλημμα με το αυγό και την κότα, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα δούμε μεγάλη σύγκρουση.

Τι άλλο μου έκανε εντύπωση; Ο καλός καιρός ήταν σίγουρα ένα θετικό στοιχείο καθώς θύμιζε για τα καλά Ελλάδα. Όπως θύμιζαν την πατρίδα και οι διαδηλώσεις και οι πορείες που γινόντουσαν έξω από το εκθεσιακό κέντρο του Montjuic. Σημειωτέον πως ναι μεν η πλατεία Espanya είχε κλείσει, αλλά η πόλη δεν είχε παραλύσει, όπως θα συνέβαινε στην Αθήνα. Ίσως γι’ αυτό και η Βαρκελώνη κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διοργάνωση συνεδρίων και η Αθήνα όχι...

MOBILE WORLD CONGRESS,ACER,ASUS,GOOGLE,ZTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home