Το twitter είναι του Δημαρχείου ή του Δημάρχου;

Sofia Gkiousou @ 22.03.2012
Το twitter είναι του Δημαρχείου ή του Δημάρχου;

Οι εκλογές για το Δήμαρχο του Λονδίνου έρχονται αλλά ο νυν Δήμαρχος Boris μπορεί να έκανε αταξίες με το λογαριασμό στο twitter. Νόμιμο; Ηθικό;

Από χτες έχουμε μπει πλέον σε προεκλογική περίοδο στο Λονδίνο. Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώναν. Δηλαδή ο Boris Johnson για τους Συντηρητικούς και ο Ken Livingstone για τους Εργατικούς. Είναι και κάτι άλλοι συμπαθείς τύποι στην κούρσα αλλά τώρα οι δύοι κύριοι μας απασχολούν.

Ο Boris είναι η αλήθεια το χειρίζεται καλά το twitter. Ο λογαριασμός του Δημάρχου  που άνοιξε μετά την εκλογή του Boris λειτουργεί με γνώμονα τον πολίτη (συνήθως). Έχει συμβεί δηλαδή να λυθούν και θέματα επειδή κάποιος Λονδρέζος παραπονέθηκε στον Boris. Για παράδειγμα κανα δυο χρόνια πριν του παραπονέθηκε σύσσωμο το twitter του Λονδίνου ότι τα λεωφορεία είχαν ανοιχτή τη θέρμανση ντάλα καλοκαίρι κι ο Boris το έλυσε με κίνηση καράτε.

Ο λογαριασμός βέβαια είναι @mayoroflondon και τώρα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είναι σωστό ο Boris να συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό τον λογαριασμό για την εκλογική του καμπάνια; Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι σαφώς και όχι. Ακόμα χειρότερα η ομάδα της προεκλογικής καμπάνιας του Boris άλλαξε τον λογαριασμό από @mayoroflondon σε @borisjohnson (δείτε τη φωτογραφία). Με μία κίνηση δηλαδή πήραν πάνω από 250,000 followers. Ωραίοι; Κατόπιν της σχετικής κατακραυγής ανακοινώθηκε στο προεκλογικό του site ότι “δεν περίμενε τέτοια υστερία” και ότι ανοίξανε το λογαριασμό @BackBoris2012.

Τώρα, μεταξύ μας παιδιά. Άλλο ο Δήμαρχος, άλλο ο Boris. Έχει μια μικρή διαφορά το γραφείο από το πρόσωπο, όσο κι αν το πρόσωπο βοήθησε στο να ανέβει ο αριθμός των followers. Άλλο ο θεσμός, άλλο το πρόσωπο. Όμως σε Μέσα τόσο προσωποκεντρικά όσο το twitter η γραμμή είναι και λίγο λεπτή, αυτό το γκρίζο που λέμε. Δε φωνάζουμε άλλωστε όσοι αγαπάμε το social ότι ο οργανισμός δε μπορεί να είναι απρόσωπος; Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και ένα θέμα ηθικής - και στη Βρετανία ένα θέμα να με το συμπάθειο από τη νομική πλευρά.

Στη Βρετανία οι κανόνες περί επικοινωνιών σε προεκλογική περίοδο από κυβερνητικά στελέχη, εκλεγμένους αντιπροσώπους και δημοσίους υπαλλήλους είναι πάρα πολύ αυστηροί. Μέχρι που υπάλληλοι των Δήμων και των Υπουργείων τείνουν να παίρνουν νομική συμβουλή πριν πάνε σε κάποια συνάντηση έτσι ωστε αυτά που θα πουν να μη θεωρηθούν προεκλογικές υποσχέσεις. Ήδη μάλιστα - όπως θυμάται η εφημερίδα Guardian - η επιτροπή παραπόνων του Greater London Authority είχε προειδοποιήσει δυο χρόνια πριν τον Boris να μη χρησιμοποιεί το twitter account του για να συζητάει πολιτικά θέματα του κόμματος του που είναι ακατάλληλα για συζήτηση από το γραφείου του Δημάρχουν.

Ξέρω τί σκέφτεσαι. Όπως ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα.

ΛΟΝΔΙΝΟ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,TWITTER,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home