Olympus E-P1

Η λογική λέει όχι, η καρδιά λέει ναι

Πάντα είχα την απορία αν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει μία πραγματικά αξιόλογη μηχανή που να συνδιάζει τα πλεονεκτήματα και την ποιότητα μίας SLR, εναλλασόμενους φακούς, αλλά και μικρό μέγεθος. Να μπορεί να χωρέσει άνετα σε μια γυναικεία τσάντα χωρίς η κάτοχός της να αγκομαχήσει στο κουβάλημα!! Μέχρι πριν λίγους μήνες οι λύσεις περιορίζονταν σε μηχανές κατηγορίας prosumer οι οποίες συνδίαζαν αρκετά από τα πλεονεκτήματα και τις ευκολίες μίας SLR, ωστόσο δεν είχαν εναλλασόμενους φακούς και περιόριζαν τον χρήστη αρκετά.

Εδώ και λίγους μήνες όμως, Olympus και Panasonic παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το φορμά που ανέπτυξαν με την ονομασία Micro Four Thirds. Το φορμά αυτό χρησιμοποιεί ίδιου μεγέθους αισθητήρα με το μεγάλο αδελφάκι Four Thirds, ωστόσο πετυχαίνει αισθητά μικρότερο μέγεθος μηχανών αφού από αυτές απουσιάζει καθρέπτης και οπτικό σκόπευτρο!! Οι μηχανές Micro Four Thirds φοράνε δικούς τους φακούς (καθώς το φορμά είναι universal, δεν έχει καμία σημασία η μάρκα φακού/μηχανής-όλα κάνουν σε όλα), ωστόσο με τη χρήση ειδικού αντάπτορα μπορεί κανείς να κουμπώσει και φακούς από το μεγαλύτερο Four Thirds φορμά και να εποφεληθεί από την πλήρη γκάμα φακών της Olympus ή εταιρειών όπως η Sigma!!

H πρόταση της Olympus στο MFT ακούει στο όνομα E-P1 ή πιο απλά Pen. Προς τιμήν του θρυλικού φιλμάτου μοντέλου Pen F που από το 1959 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 πούλησε πάνω από εκατομύρια κομμάτια. Και πρώτα απ' όλα είναι μία κούκλα!! Μία πανέμορφη ψηφιακή μηχανή με ρετρό αποχρώσεις στο design που όμως μέσα της κρύβει ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί. Η Pen λοιπόν βρέθηκε στα χέρια μου για μερικές μέρες, πακέτο με τον βασικό φακό 14-42 f3.5-5.6. Είχα αποφασίσει να την πάρω μαζί μου στη Βυτίνα για Σαββατοκύριακο προκειμένου να τη δοκιμάσω.

Αν και ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με μοντέλο της Olympus, η εξοικείωση ήταν πρακτικά άμεση. H Penπροσφέρει ένα ιδιαίτερα πλήρες –και μάλλον απλό στη διερεύνηση και χρήση- μενού επιλογών και ρυθμίσεων και δίνει στο χρήστη πάρα μα πάρα πολλές δυνατότητες. Σε επίπεδο ρυθμίσεων ταχύτητας και διαφράγματος προσφέρει το κλασσικό πλέον πακέτο ρυθμίσεων P,A,S,M (Program, Aperture, Shutter, Manual), προσφέρει 14 ρυθμίσεις σκηνών (όπου ταχύτητα, διάφραγμα, φλας κλπ ρυθμίζονται ανάλογα του θέματος) καθώς και επίσης και το λεγόμενο πακέτο ArtFilter όπου ο χρήστης μπορεί να ενσωματώσει μία καλλιτεχνική χροιά στα κάδρα του με ρυθμίσεις όπως Pop art, soft focus, Pin hole, grainy film κλπ

Ο αισθητήρας της Pen είναι 4/3 (διαστάσεις 17.3*13mm) και έχει 12.3 ενεργά megapixels. Έχει τη δυνατότητα να καταγράφει κάδρα σε αναλογία 4/3 που είναι και η βασική αλλά όχι μόνο. Μπορεί να ρυθμιστεί σε αναλογίες 3/2 (η βασική αναλογία όλων των εταιρειών εκτός φορμά 4.3), 16/9 (για συμβατότητα με οθόνες wide screen) αλλά και 6/6. Η ευαισθησία του αισθητήρα εκτείνεται από ISO 100 έως ISO 6400 σε βήματα του 1/3 ή του 1 στοπ και σίγουρα καλύπτει ένα τεράστιο εύρος αναγκών. Να πούμε επίσης οτι η μηχανή αποθηκεύει τα φωτογραφικά αρχεία σε φορμά Jpeg ενώ έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης είτε σε raw είτε σε συνδυασμό raw+jpeg μαζί.

Στο χρήστη παρέχονται επίσης πέντε διαφορετικές ρυθμίσεις φωτομέτρησης, δέκα διαφορετικέςρυθμίσεις ισοροπίας λευκού (συν μία custom αλλά και δυνατότητα μικρορυθμίσεων), δυνατότητα αντιστάθμισης έκθεσης (ιδιαίτερα χρήσιμο στα χιόνια) καθώς και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις και λειτουργίες που κάνουν την Pen ένα ιδιαίτερα δελεαστικό πακέτο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε απολύτως σε σχέση με μία SLR (τουλάχιστον από αυτές της φθηνής κατηγορίας).

Απόντος του οπτικού σκοπεύτρου, η χρήση της μηχανής για τη λήψη φωτογραφιών αλλά και η ρύθμιση των διαφόρων επιλογών από τα μενού, γίνονται από την 3 ιντσών οθόνη η οποία προσφέρει 100% κάλυψη στο καδράρισμα (What you see is what you get) ενώ είναι εφοδιασμένη με ένα ειδικό antireflective φιλτρο που βοηθάει στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων αντανακλάσεων.

Να πω τέλος πως η Pen δεν έχει ενσωματωμένο φλας (πωλείται έξτρα) ενώ –όπως όλες οι σύγχρονες μηχανές- τραβάει και βίντεο, κάτι με το οποίο ωστόσο δεν ασχολήθηκα και έτσι δεν μπορώ να έχωάποψη.

Εν’ κατακλείδει, η Ε-Ρ1 είναι μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή πρόταση. Πληρέστατη σε οτι αφορά τις παροχές της προς το χρήστη και άκρως βολική σε οτι αφορά το βάρος, το μέγεθος και τις διαστάσεις της. Κουβαλάει βέβαια και κάποια αρνητικά σε σύγκριση με τις κανονικές SLR όπως η εργονομία στα κουμπιά (μικρό μέγεθος=στριμωγμένα κουμπιά) ή το αργό focus).

Τέλος να πω οτι δεν είναι ότι φθηνότερο κυκλοφορεί, και δεδομένου οτι δεν έχει ούτε οπτικό σκόπευτρο αλλά ούτε φλας γίνεται ακόμα ακριβότερη. Ωστόσο το design, το μικρό μέγεθος αλλά και το τελικό αποτέλεσμα θα κάνουν –ενδεχομένως- την καρδιά να πει το ναι, απέναντι στο όχι της λογικής (ιδίως για χρήστες που έχουν περάσει από στρατόπεδο SLR μηχανών).

Για τις φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάζονται (και οι οποίες είναι τραβηγμένες στο Μαίναλο), να πω οτιχρησιμοποιήθηκε παντού ο φακός 14-42 f3.5-5.6. H ρύθμιση ISO ήταν στο 200 ενώ χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα προτεραιότητας διαφράγματος σε διάφορες τιμές, με αντιστάθμιση έκθεσης από +2/3έως +1 στοπ, προκειμένου να μην βγουν σκούρα τα κάδρα. Οι περισσότερες λήψεις έγιναν σε φορμά jpeg ενώ κάποιες έγιναν σε φορμά raw και σχετική επεξεργασία στο πρόγραμμα Lightroom της Adobe.

PEN,DSLR,OLYMPUS,PANASONIC,OLYMPUS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home