Αυτοί οι ξένοι θέλουν να μας πάρουν την ώρα!

Deasy @ 09.02.2018
Αυτοί οι ξένοι θέλουν να μας πάρουν την ώρα!

Θα αναρωτιέσαι βεβαίως για ποιο λόγο ένα θέμα όπως η αλλαγή της ώρας να απασχολεί την αφεντιά μας σε βαθμό που να επιλέγουμε και προκλητικούς τίτλους. Εξηγούμαστε αμέσως ξεκινώντας από τα χθεσινά γεγονότα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε χθες με 384 ψήφους υπέρ και 153 κατά την πρόταση για επανεξέταση του καθεστώτος της χειμερινής και θερινής ώρας στην Ε.Ε. Το σχετικό ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την Κομισιόν, η οποία όμως καλείται από το Κοινοβούλιο να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του σημερινού συστήματος το οποίο όπως ίσως θα γνωρίζεις είναι μια συνήθεια περίπου εκατό ετών και ξεκίνησε από την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας τα απογεύματα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στην πρότασή τους τα μέλη του Κοινοβουλίου σημειώνουν πως υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν πως είναι πιθανό η αλλαγή της ώρας να προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Οι σχετικές έρευνες κάνουν λόγο για αύξηση των θανάτων από καρδιακά επεισόδια αμέσως στα πρώτα 24ωρα από την αλλαγή της ώρας, όμως δεν υπάρχει κάτι οριστικό.

Πρόσεξε τώρα πως μια εκ πρώτης όψεως απλή απόφαση θα δημιουργήσει ενδεχομένως ένα χωροχρονικό μπάχαλο στην Ε.Ε. Εάν καταργηθεί σε κεντρικό επίπεδο η αλλαγή της ώρας κάθε κράτος-μέλος θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει μόνο του την ώρα. Φαντάσου τώρα να έχεις άλλη ώρα στην Ελλάδα, άλλη στη Βουλγαρία και άλλη στη Ρουμανία που σήμερα βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας. Ακόμα χειρότερα, άλλη ώρα να έχει η Γερμανία, άλλη η Ιταλία και άλλη η Γαλλία. Και μόνο από πλευράς λογισμικού να το δεις που σήμερα ενημερώνει αυτόματα τιις ώρες σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή αρκεί για να καταλάβεις το μέγεθος του μπελά. Ισως για να αποφευχθεί ο αποσυντονισμός, κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει σε ποια ζώνη ώρας θα υπαχθεί και έτσι να έχεις για παράδειγμα την Ελλάδα να έχει την ίδια ώρα με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία κτλ) αλλά όχι με τη γειτονική της Βουλγαρία. Θα πεις βεβαίως πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα με Ισπανία και Πορτογαλία που έχουν μία ώρα διαφορά, όμως άλλο πράγμα να έχεις διαφορετική ώρα με τον δυτικό η ανατολικό γείτονα και άλλο με τον νότιο ή βόρειο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να καθησυχάζει όσους ανησυχούν πως μπορεί να χάσουν τα μακριά καλοκαιρινά απογεύματα, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή -και δεδομένου πως πέρα από ενδείξεις δεν έχουμε απτά στοιχεία που να δείχνουν πως υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία-, καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (δηλ. κυβέρνηση) δεν έχει όρεξη να καταργήσει τη διπλή ετήσια ώρα.

Εμείς πάντως θυμηθήκαμε που πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, επί κυβέρνησης Σημίτη, είχε γίνει πρόταση να “μετακομίσουμε” στην ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Παραλίγο να γίνει επανάσταση, αν θυμόμαστε σωστά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home