Η καινοτομία χρόνια δεν κοιτά

Θα μας λύσει το πρόβλημα της αυτονομίας μια... γυάλινη μπαταρία;

Deasy @ 16.03.2017
Η καινοτομία χρόνια δεν κοιτά

Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε νέους ανθρώπους να ηγούνται εταιρειών, να γίνονται κεντρικοί ομιλητές σε συνέδρια, να γίνονται υπερ-πλούσιοι από τη μια στιγμή στην άλλη. Και, εδώ που τα λέμε, τα δημιουργικά παιδιά του Snapchat πόσο αλλάζουν τον κόσμο με την εφεύρεσή τους; Στοιχηματίζουμε όχι περισσότερο από τον 94χρονο σήμερα John Goodenough, που 35 χρόνια πίσω ήταν συν-εφευρέτης των μπαταριών ιόντων λιθίου και ο οποίος παρά την ηλικία του δεν έπιασε μια θέση στο καφενείο αλλά συνέχισε το... ψάξιμο.

Ο -ας το ξαναπούμε μία φορά για να το χωνέψουμε και εμείς- 94χρονος Goodenough σχεδίασε μια εξέλιξη της αρχικής του εφεύρεσης που χρησιμοποιεί έναν τύπο γυαλιού, λίθιο και νάτριο, δημιουργώντας μια εντελώς νέα και πολύ πιο αποδοτική μπαταρία.

Τόσο αποδοτική, που θα ήταν αρκετή ώστε ένα αυτοκίνητο να διανύσει αποστάσεις 950 χιλιομέτρων. Επίσης, τόσο αποδοτική, που η φόρτισή της να γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όσο για παράδειγμα κρατάει ένας καφές. Επίσης, τόσο ασφαλής, που σε αντίθεση με περιπτώσεις σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου, η συγκεκριμένη δεν αναφλέγεται με το πέρασμα του χρόνου.

Οι πρώτες δοκιμές (η μπαταρία είναι ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου) έδειξαν πως η νέα εφεύρεση του Goodenought μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία όταν ο υδράργυρος πέφτει στους -20 ή όταν ανεβαίνει στους +60 βαθμούς Κελσίου.

Για την ιστορία, η πρώτη μπαταρία ιόντων λιθίου που είχε σχεδιάσει ο Goodenough δεν συγκίνησε ιδιαιτέρως τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων, μέχρι που πήρε την εφεύρεση χαμπάρι η Sony. Επίσης, αν σε ενδιαφέρουν οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορείς να διαβάσεις τη σχετική ανακοίνωση της ομάδας του Goodenough (που μάλλον έχει ακούσει ουκ ολίγα λογοπαίγνια εξαιτίας του επωνύμου του), εδώ.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home