Εκπαίδευση και κοινωνική προστασία η "απάντηση" στα ρομπότ

Deasy @ 22.12.2016
Εκπαίδευση και κοινωνική προστασία η 'απάντηση' στα ρομπότ

Όσο εμείς εδώ μετράμε τις μέρες και τους μήνες με διαπραγματεύσεις, συνεδριάσεις και αναθέματα προς “τους αλήτες που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση” στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόληση η τεχνολογική εξέλιξη.

Αξίζει τον κόπο να δούμε λίγο πιο προσεκτικά το θέμα διότι θα μας απασχολήσει νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύουμε. Πριν από περίπου 200 χρόνια, όταν η Βιομηχανική Επανάσταση έκανε τα πρώτα της σταθερά βήματα υπήρχαν οι λουδίτες, εργάτες που έσπαγαν τις μηχανές τις οποίες θεωρούσαν υπεύθυνες για την ανεργία τους. Μπορεί άραγε να επαναληφθεί η Ιστορία; Να δούμε δηλαδή οργισμένους ανθρώπους να μπαίνουν σε εργοστάσια και να σπάνε ρομπότ; Ίσως όχι, αλλά επειδή ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ο Λευκός Οίκος -του απερχόμενου Μπαράκ Ομπάμα- ετοίμασε μια έκθεση όπου εξετάζει τις επιπτώσεις από την τεχνολογική εξέλιξη και την επέλαση του αυτοματισμού στην εργασία και, τελικά, στις κοινωνίες μας.

Η έκθεση προβλέπει πως εκατομμύρια ανθρώπινες θέσεις εργασίας θα δώσουν τη θέση τους σε αλγορίθμους, ρομπότ, εφαρμογές λογισμικού πείτε το όπως θέλετε. Οπότε τι κάνουμε; Μία λύση θα ήταν να… ξεχάσουμε τα πάντα, να κάψουμε τους υπολογιστές μας, να γκρεμίσουμε όλα τα data center του πλανήτη και να ξαναγυρίσουμε στην εποχή του χαρτιού και του μολυβιού, αλλά δεν βλέπουμε κανέναν που να ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου λένε πως η λύση είναι σε ένα μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει χρηματοδότηση της τεχνικής εκπαίδευσης και της έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού που θα εγγυάται ένα βασικό εισόδημα για όλους. Κάπως… σοσιαλδημοκρατικό ακούγεται το τελευταίο και είμαστε περίεργοι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόταση ο Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του.

Και η Ελλάδα κύριε;

Μπορεί η χώρα μας να μην συμμετέχει με ιδιαίτερη θέρμη στην τεχνολογική εξέλιξη αλλά το βέβαιο είναι πως θα επηρεαστεί σύντομα και αν δεχθούμε πως έχουμε μια υστέρηση πέντε ή δέκα χρόνια σε σχέση με τη Δύση, όλα όσα συζητούν σήμερα στον Λευκό Οίκο θα μας έχουν αγγίξει (ή γραπώσει από τον σβέρκο) κάπου κοντά στο 2030, όταν δηλαδή τα παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό σήμερα θα ξεκινούν ή θα τελειώνουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Επίσης, θα είναι η περίοδος που οι σημερινοί 30άρηδες που ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να βρουν δουλειά της προκοπής στη χώρα μας σήμερα θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι -ελπίζουμε- τις συνέπειες της ύφεσης αλλά αυτές του αυτοματισμού.

Με άλλα λόγια, δεν έχουμε και τόσο πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και σίγουρα αυτή η εξέλιξη δεν θα αντιμετωπιστεί ούτε με δεκάρικους στο Κοινοβούλιο αλλά ούτε και με… μπλόκα στους δρόμους.

ΗΠΑ,ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home