Kaspersky Lab: το smartphone, ο ψηφιακός φίλος μου

Deasy @ 14.06.2016
Kaspersky Lab: το smartphone, ο ψηφιακός φίλος μου

Ήταν στη δεκαετία των 90s όταν σε μια σειρά πειραματικών ερευνών άτομα που αλληλεπιδρούσαν συχνά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους απέδιδαν ανθρώπινες ιδιότητες. Μια συμπεριφορά που αν μη τι άλλο έδειχνε το ισχυρό δέσιμό τους με τον προσωπικό τους υπολογιστή. Είκοσι χρόνια μετά το smartphone αποτελεί το νέο ψηφιακό σύντροφό μας, με ένα ακόμα πιο έντονο δεσμό, ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, όπως αποδεικνύεται από ένα πρόσφατο πείραμα της Kaspersky Lab.  

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του πειράματος, το 37% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το smartphone του ως περισσότερο ή εξίσου σημαντικό με τους φίλους του. Πιο αναλυτικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν τις εικόνες που εκπροσωπούν διάφορα άτομα και αντικείμενα στη ζωή τους σε σχέση με τον εαυτό τους σ’ ένα διάγραμμα μιας σκακιέρας. Ενώ η οικογένεια, οι φίλοι και τα κατοικίδια ζώα τοποθετήθηκαν γενικά πιο κοντά στον συμμετέχοντα από το smartphone του, πολλά άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή του συμμετέχοντος - συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεται ή μελετά μαζί κάθε μέρα – βρέθηκαν μία θέση πίσω σε σχέση με τους «ψηφιακούς συντρόφους». Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (29%) δήλωσε ότι το smartphone του είναι εξίσου σημαντικό ή/ και πιο σημαντικό από τους γονείς του, ενώ για έναν στους πέντε αναδείχθηκε ότι η ψηφιακή συσκευή του έχει την ίδια ή/ και ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τον έτερον του ήμισυ. Το 17% των ερωτηθέντων αξιολόγησε το smartphone του στην κατηγορία υψηλότερης σημασίας, αν και μόλις το 1% δήλωσε ότι το smartphone του ήταν πιο σημαντικό απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή του.

Ωστόσο, παρά την αξία που αποδίδεται στις συσκευές ως πηγή ψυχαγωγίας, πληροφόρησης και αποθήκευσης δεδομένων, οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τον αριθμό PIN του smartphone τους όταν τους ζητήθηκε, επιτρέποντας την πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα τους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το 93% των συμμετεχόντων έδωσε τον κωδικό PIN του «καλύτερου ψηφιακού φίλου» του, όταν αυτό ζητήθηκε. Μια συμπεριφορά, που σύμφωνα με τον  David Emm, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab, φανερώνει «ότι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να μεριμνήσουν για την προστασία των smartphones τους, καθώς τα βλέπουν σχεδόν σαν προέκταση του εαυτού τους. Έτσι, συσκευές και χρήστες μπορεί να είναι ευάλωτοι απέναντι στους ψηφιακούς εγκληματίες».

Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, το γεγονός ότι πολλοί αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα τηλέφωνά σε σχέση με τους πραγματικούς φίλους και γνωστούς τους, δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες σε αυτά. Εδώ και δύο χρόνια, η Kaspersky Lab έχει ερευνήσει τις κοινωνικές συνέπειες της ψηφιοποίησης και πως αυτή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις ψηφιακές εγκληματικές δραστηριότητες. Μια επισκόπηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://amnesia.kaspersky.com/

SMARTPHONES,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,KASPERSKY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home