Samsung Galaxy S8 Plus review

Super 8

Η Samsung είχε φέτος ένα δύσκολο στοίχημα. Έπρεπε να παρουσιάσει μια συσκευή που θα έκανε τόσο τον κόσμο όσο και την ίδια να αφήσει πίσω το φιάσκο του Αυγούστου με το Galaxy Note 7. Η επανεκκίνηση έπρεπε όμως να γίνει σε στέρεες βάσεις. Έτσι, αφού αναζήτησε την πηγή του προβλήματος για το Note 7, δημιούργησε μέσα στον προηγούμενο χειμώνα μια νέα διαδικασία ελέγχου ώστε να μην επαναληφθεί. Ταυτόχρονα όμως, έπρεπε να δείξει στο κοινό και κάτι εντελώς καινούριο έτσι ώστε αυτή η επανεκκίνηση να γίνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Το Samsung Galaxy S8 στις δύο εκδόσεις του σηματοδοτεί αυτό το νέο ξεκίνημα για την κορεάτικη εταιρεία. Μια συσκευή πολύ διαφορετική από τον ανταγωνισμό και το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας. Αυτή η αλλαγή έχει ονοματεπώνυμο: Infinity Display. Η εντυπωσιακή νέα οθόνη με την οποία η Samsung έχει εξοπλίσει το νέο της smartphone και την οποία είχαμε την ευχέρεια να την απολαύσουμε για αρκετές μέρες στη μεγαλύτερη διάστασή της, στο Galaxy S8 Plus που μας έδωσε η Cosmote για την παρουσίαση της συσκευής.

 

Η σημασία της οθόνης

 Η αλήθεια είναι ότι η Samsung δεν ανακάλυψε τον τροχό. Έστω και αποσπασματικά είχαμε δει στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες προσπάθειες από άλλους κατασκευαστές που προσπαθούσαν να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα περιθώρια γύρω από την οθόνη. Όμως η υιοθέτηση μιας τέτοιας κίνησης από την εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως έχει άλλη αξία. Η Infinity Display οθόνη του Samsung Galaxy S8 καταφέρνει να συνδυάζει τα ελάχιστα περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη και ταυτόχρονα τις δύο κυρτές πλαϊνές πλευρές που η Samsung είχε υιοθετήσει ήδη από τα δύο προηγούμενα μοντέλα της σειράς Galaxy S.

Εκτός από το πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα που πετυχαίνει, η οθόνη αυτή προσφέρει ένα ακόμα πλεονέκτημα στη συσκευή και στη Samsung. Το Samsung Galaxy S8 (τόσο η standard έκδοση όσο και η μεγαλύτερη του S8 Plus) διατηρεί το μέγεθός του σε νορμάλ διαστάσεις παρά το γεγονός ότι ενσωματώνουν οθόνες 5,8 και 6,2 ιντσών αντίστοιχα. Μια πρόχειρη σύγκριση του S8 Plus με το iPhone 7 Plus μαρτυράει τη συγκεκριμένη αλήθεια. Ταυτόχρονα, έχω την αίσθηση ότι την λογική αυτή θα ακολουθήσουν άμεσα και άλλοι κατασκευαστές, που θα θελήσουν να «θυσιάσουν» την επιφάνεια που περιβάλλει την οθόνη προς όφελος μερικών χιλιοστών επιπλέον οθόνης στις συσκευές τους.

Η νέα Infinity Display της Samsung έρχεται να συστήσει στο κοινό και ένα ακόμα καινούριο στοιχείο. Ο λόγος πλέον ύψους-πλάτους της οθόνης διαμορφώνεται στο 18.5:9 αντί για το standard 16:9. Σε πρώτη φάση η νέα αυτή αναλογία δημιουργεί μερικά μικρά προβλήματα, αφού κάποιες εφαρμογές δεν είναι συμβατές, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύονται by default όλο το εύρος της οθόνης. Ωστόσο, η Samsung δίνει την επιλογή της «πλήρους οθόνης» μέσα από τις ρυθμίσεις, μέσω της οποίας «στρετσάρεται» το μενού και η επιφάνεια των εφαρμογών. Ενδεχομένως να είναι θέμα χρόνου να λυθεί αυτό, ειδικά εφόσον ακολουθήσουν και άλλα smartphones προς αυτήν την αναλογία, πιέζοντας έτσι τους κατασκευαστές εφαρμογών.

Η Super AMOLED Infinity Display του Galaxy S8 προσφέρει εντυπωσιακή ανάλυση που φθάνει τα 2960x1440 pixels, όμως προς όφελος της αυτονομίας η κορεάτικη εταιρεία έχει by default ρυθμισμένη την ανάλυση της συσκευής στα 2220x1080 pixels. Βεβαίως ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει την ανάλυση στο μέγιστο επίπεδο, όμως η όποια διαφορά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

Η υιοθέτηση της νέας οθόνης είχε ως αποτέλεσμα η Samsung να προχωρήσει σε δύο θυσίες, η μία ως συνέπεια της άλλης. Ο χώρος που καλύπτει η οθόνη (92% της επιφάνειας της μπροστινής όψης) δεν άφηνε το περιθώριο για την ενσωμάτωση των πλήκτρων, τα οποία έχουν μεταφερθεί, ως software keys πλέον, μέσα στην οθόνη. Η αλλαγή αυτή με τη σειρά της οδήγησε και στη μεταφορά του αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος (που μέχρι το Galaxy S7 φιλοξενούνταν στο κεντρικό πλήκτρο) στην πίσω πλευρά της συσκευής.

Συγκεντρωτικά, η τολμηρή ενέργεια της Samsung να βγει έξω από τα καθιερωμένα σχεδιαστικά standards είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά όμορφη συσκευή που σίγουρα η πλειοψηφία των καταναλωτών θα χαιρόταν να κρατάει στα χέρια της.

Ο επανασχεδιασμός στο Galaxy S8 δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση της συσκευής αλλά περνάει και στο εσωτερικό της: στο software TouchWiz με το οποίο η κορεάτικη εταιρεία «ντύνει» το Android.

Λιτό, καθαρό, εύχρηστο, το νέο TouchWiz –που στο παρελθόν ενδεχομένως να προβλημάτιζε τους χρήστες- αποσπά θετικές εντυπώσεις και σε κερδίζει γρήγορα. Οι ήδη κάτοχοι άλλων Samsung Galaxy συσκευών θα παρατηρήσουν από την πρώτη επαφή τις αλλαγές, αφού πλέον απουσιάζει το πλήκτρο εισόδου στο κυρίως μενού από την κεντρική οθόνη. Η είσοδος πλέον πραγματοποιείται με την -από κάτω προς τα πάνω- κίνηση του δαχτύλου στην οθόνη της συσκευής.

 

Πλούσιος εξοπλισμός

Προφανώς και δεν πρόκειται για είδηση, καθώς ανέκαθεν τα Galaxy S προσέφεραν προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και υψηλές επιδόσεις. Ο νέος επεξεργαστής Exynos 8895, o πρώτος τεχνολογίας 10nm, προσφέρει, σύμφωνα με τη Samsung, 10% καλύτερες επιδόσεις αλλά και μεγαλύτερη –κατά 20%- αυτονομία σε σχέση με τον αντίστοιχο επεξεργαστή στο Galaxy S7 Edge. Ο επεξεργαστής στις συσκευές που θα δούμε στην Ελλάδα συνοδεύεται αποκλειστικά με 4GB μνήμης RAM, καθώς η έκδοση των 6GB δεν θα είναι διαθέσιμη στη χώρα μας.

Στο Galaxy S8 υπάρχει όλη η γκάμα των λειτουργιών που θεωρούμε standard (NFC, Bluetooth έκδοσης 5, GPS κ.α.) ενώ υποστηρίζει Gigabit LTE αλλά και Gigabit Wi-Fi για ασύρματες ταχύτητες έως 1 Gbps. Ταυτόχρονα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους συνδρομητές του δικτύου της Cosmote είναι μία από τις ελάχιστες συσκευές της αγοράς που υποστηρίζουν τη λειτουργία Wi-Fi Calling της εταιρείας, επιτρέποντας στους χρήστες να δέχονται κλήσεις και SMS μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο ακόμα και όταν το σήμα στο σημείο που βρίσκονται είναι ασθενές, αρκεί να βρίσκονται στην εμβέλεια οποιουδήποτε δικτύου Wi-Fi, στο οποίο έχουν πρόσβαση.

Η ασφάλεια είναι ένα ακόμα σημείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Samsung με το Galaxy S8. Στη νέα συσκευή συναντάμε όλους τους παραδοσιακούς τρόπους ξεκλειδώματός της (PIN, μοτίβο, αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος) αλλά και καινούριους, όπως η αναγνώριση της ίριδας ή του προσώπου. Και οι δύο λειτουργούν αρκετά γρήγορα, αρκεί να φέρουμε τη συσκευή στη σωστή απόσταση από το πρόσωπό μας.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ακουμπάει στον τομέα της ασφάλειας είναι ο «ασφαλής φάκελος», στον οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε κάθε είδους αρχείο, στο οποίο θέλουμε να έχουμε αποκλειστική πρόσβαση και το ξεκλείδωμα του οποίου γίνεται είτε με το δακτυλικό αποτύπωμα είτε με την αναγνώριση της ίριδας.

Μέσα από το Galaxy S8 η Samsung μας συστήνει και τη δική της λύση φωνητικής βοηθού, το Bixby. Ζονκ! Προς το παρόν το Bixby δεν υποστηρίζει τις φωνητικές εντολές, παρέχοντας ωστόσο άλλες πληροφορίες. Με το πάτημα του πλήκτρου στην αριστερή πλευρά της συσκευής η ενεργοποίηση του Bixby σε μεταφέρει σε ένα περιβάλλον που εμφανίζονται ενημερώσεις, όπως ο καιρός, το ημερήσιο πρόγραμμα, τα βήματα που έχεις κάνει, τα sites που έχεις επισκεφθεί κ.α., ενώ αν επιλέξεις το Bixby Vision το Galaxy S8 έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει προϊόντα στα οποία έχεις στρέψει το φακό της κάμερας. Όμως και εδώ μάλλον θα χρειαστεί λίγη δουλίτσα παραπάνω, καθώς το Bixby δεν αναγνώριζε ακόμα και προϊόντα της Samsung.

Τέλος, το Galaxy S8 παραμένει αδιάβροχο σε βάθος έως 1,5 μέτρο για 30 λεπτά αλλά και ανθεκτικό στη σκόνη.


Η κάμερα έμεινε ίδια αλλά οι φωτογραφίες της όχι

Σε επίπεδο αριθμών η βασική κάμερα του Galaxy S8 παρέμεινε ίδια με εκείνη του Galaxy S7, προσφέροντας μέγιστη ανάλυση 12ΜΡ και διάφραγμα f1.7. Ενδεχομένως, όσοι κινούνται με βάση τη γλώσσα των αριθμών, να θεωρούν ότι η κορεάτικη εταιρεία δεν έχει λόγο να περιορίζεται σ’ αυτά τα επίπεδα. Όμως, από την άλλη πλευρά, το παιχνίδι δεν παίζεται αποκλειστικά στην ονομαστική ανάλυση αλλά σε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η πιο σημαντική αλλαγή προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενσωμάτωση ενός νέου λογισμικού μέσω του οποίου σε κάθε πάτημα για τη λήψη μιας φωτογραφίας, η κάμερα του Galaxy S8 τραβάει 10 καρέ, συνθέτοντας μία τελική εικόνα από τα καλύτερα σημεία των λήψεων αυτών.

Ακολουθούν μερικά δείγματα από φωτογραφίες με το Galaxy S8 Plus

Σε ότι αφορά τη λήψη video, η κάμερα του Galaxy S8 προσφέρει τόσο 4Κ όσο και Full HD επιλογή.

Κινούμενη εντελώς αντίθετα, η Samsung αναβάθμισε πλήρως την μπροστινή κάμερα του Galaxy S8, προσφέροντας μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και περισσότερες επιλογές. Έτσι οι selfies με το νέο smartphone έχουν μέγιστη ανάλυση 8MP, o χρήστης μπορεί να επιλέξει το εύρος της γωνίας λήψης, δηλαδή αν στη φωτογραφία που θα τραβήξει μπορεί να χωρέσει μόνο ο εαυτός του ή… όλοι όσοι χώρεσαν στην selfie της Ellen DeGeneris πριν μερικά χρόνια στα Όσκαρ. Από το μενού δεν λείπουν και τα χαριτωμένα, τύπου Snapchat, εφέ με τα οποία μπορείτε να βάλετε μια πιο fun νότα στη φωτογραφία.

 

Είναι το καλύτερο Android smartphone αυτή τη στιγμή;

Για πάρα πολύ κόσμο (και για εμένα προσωπικά) το Galaxy S8, ιδιαίτερα στην Plus έκδοσή του, είναι σίγουρα η πιο ξεχωριστή πρόταση που προσφέρει αυτή τη στιγμή η αγορά. Ιδιαίτερα οι σχεδιαστικές επιλογές στις οποίες προχώρησε η Samsung, που ορίζονται από την Infinity Display οθόνη, είχαν ως αποτέλεσμα ένα τηλέφωνο που ξεφεύγει πολύ από τα standards της αγοράς και να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες επιδόσεις της συσκευής. Όχι ότι υπολείπεται αλλά το S8 αφήνει το στίγμα του αλλιώς. Σε ένα σημείο που ενδεχομένως είναι πιο κοντά στον τρόπο σκέψης της μάζας του κοινού. Μάλιστα, όπως ανέφερα προηγουμένως πιστεύω ότι θα αποτελέσει οδηγό και για τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Ωστόσο, αυτή η αναβάθμιση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει και η τιμή, σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει, με το «μικρό» S8 με την οθόνη των 5,8 ιντσών να κοστίζει 829 ευρώ και το μεγάλο, με την οθόνη των 6,2 ιντσών, 929 ευρώ. Τιμές σίγουρα υψηλές και απλησίαστες για ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών αλλά κάπως έτσι δεν συμβαίνει με όλα τα ξεχωριστά προϊόντα της αγοράς;

SAMSUNG GALAXY S8,SMARTPHONES,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home